Kontrol ve Karar Verme İşlemleri

Kontrol ve Karar Verme İşlemleri


Diğer bilgisayar programlama dillerinde olduğu gibi, JavaScript dilinde de, esas olarak iki farklı tipte kontrol yapısı ya da komutu mevcuttur:
  1. Seçme (selection) işlemini gerçekleştiren kontrol komutları: Bu tip kontrol komutlarında, bir ifade kontrol edilerek, ifadenin değerine göre çeşitli seçeneklerden bir tanesine dallanma işlemi gerçekleştirilir. if, if else, switch case gibi yapılar bu tür komutları oluşturur.
  2. Tekrarlama (loop, repetition): Bu tip kontrol yapılarında bir işlemler grubu, bir koşula bağlı olarak belirli sayıda (10 kez, 50 kez vb) tekrarlı olarak icra edilebilir. for, while, do while yapıları da buna örnektir.
İlerleyen eğitim içeriklerinde, JavaScript dilindeki bütün kontrol yapıları tüm ayrıntıları ile verilmektedir.

if Deyimi


Birçok programlama dilinde olduğu gibi, JavaScript'te de, bir ifadeyi kontrol ederek ifadenin sonucuna göre ya da doğruluğuna göre belirli işlemleri yapmayı ya da yapmamayı sağlayan kontrol deyimleri mevcuttur.
Bunlardan ilk akla geleni if deyimidir.

if deyimi, JavaScript dili içinde şartlı dallanma (conditional branching) adı verilen işlemi gerçekleştiren bir deyimdir. Şartlı dallanma, herhangi bir programlama dili için temel kontrol yapısıdır. Bu işlem sayesinde, bir program, kararlar alma olanağına kavuşur; bir ifadenin sonucuna göre bir komutlar dizisinin çalıştırılıp çalıştırılmayacağına karar verir.

if deyiminin en basit şekli,

if(ifade) deyim1; deyim2,
şeklindedir.

Burada ifadenin değeri doğru (true) ise deyim1 çalıştırılır, sonra sıra deyim2'ye geçer. İfadenin değeri yanlış (false) ise, bu durumda da doğrudan deyim2'ye geçilir. İfadenin değeri yanlış ise deyim1 çalıştırılmaz.


if deyimi else sözcüğü ile birlikte kullanılırsa aşağıdaki yazılış biçimi kullanılır:

if(ifade) deyim1;
             else    deyim2;
             Deyim3;


Bu durumda ifadenin değeri true (doğru) ise deyim1 çalışır ve daha sonra deyim3'e geçilir; ifadenin değeri yanlış ise, bu durumda deyim1 atlanarak doğrudan deyim2 çalıştırılır ve daha sonra deyim3'e geçilir. Bu yapının çalışmasını gösteren akış diyagramı aşağıda verilmiştir:

if deyiminde, ifadenin değeri doğru olduğu zaman, sadece deyim1 gibi tek bir deyim değil de bir deyimler grubunun çalıştırılması isteniyorsa bu durumda deyimler grubu {  } sembolleri ile blok içine alınmalıdır:

if (ifade){
    deyim1;
    deyim2;

    ....
    deyim_n;
}

deyim_x;

Aşağıdaki tabloda karşılaştırma operatörleri verilmiştir.
Karşılaştırma operatörüİşlevi
<'den daha küçük
>'den daha büyük
<=küçük veya eşit
>=büyük veya eşit
=='e eşit
!=eşit değil

? Seçeneğinin Kullanılması

JavaScript'te if-else deyimi yerine kullanılabilecek bir alternatif de ? üçlü operatörüdür. Üçlü operatör denmesinin nedeni, 3 operand ile işlem yapıyor olmasındandır.

? operatörü ile kontrol yapısının yazılış biçimi aşağıdaki gibidir:

İfade1 ? İfade2 : İfade3 ;

Çalışma biçimi şu şekildedir: İfade1 hesaplanır. İfade1 doğru ise, ifade2 çalıştırılır ve daha sonra bir sonraki deyime geçilir. İfade1'in değeri yanlış ise bu durumda da ifade3 çalıştırılacak ve bir sonraki deyime geçilecektir.
? operatörü ile oluşturulan yapı,

if( ifade1) ifade2
else ifade3;

yapısına denktir.

? Operatörü için örnek HTML-JavaScript kodu


<HTML>
<HEAD>
<SCRIPT LANGUAGE="JAVASCRIPT">
var a,b,c;
document.clear;
a=window.prompt("a sayisi.....","0");
b=window.prompt("b sayisi.....","0");
a>b ? document.writeln("<H3>a b'den büyüktür</H3>"):document.writeln("<H3>a b'den kücük ya da b ye esittir</H3>");
</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>

Ekran Çıktısı;



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İç İçe Döngüler

CSS Bir Elemanın Genişliği ve Yüksekliği

JavaScript Dilinde Fonksiyon Çağırma Teknikleri